De-Ruimtevaarders.-Foto-Roger-Dol

Postduivenvereniging De Ruimtevaarders in Valthermond 50 jaar

VALTHERMOND – Postduivenvereniging De Ruimtevaarders bestond zaterdag vijftig jaar. Reden om eens op bezoek te gaan bij de duivenliefhebbers in Valthermond.

Door Roger Dol

Alie Supèr nam het initiatief het jubileum onder de aandacht te brengen. ,,Mijn man Willem en ik zijn al jaren lid”, vertelt ze. ,,Alles draait bij ons om de duiven. Op verjaardagen worden er grapjes over gemaakt. Ze beginnen mij op een gegeven moment aan te kijken en vragen of de duiven nog niet weer terug zijn.”

Willem Supèr geeft ook aan dat het allemaal om duiven draait. ,,Dat is van vroeger zo gegroeid en mensen weten het van mij. Als mijn duif een keer niet gewonnen heeft, ben ik toch een beetje minder te spreken.”

Vergrijzing
De duivensport is een sport die aan vergrijzing onderhevig is. Zo is penningmeester Roelof van der Vlag al sinds 1963 lid van de vereniging. Zijn broer Roelf – Roelie voor de leden van De Ruimtevaarders – is gelijk met zijn broer lid geworden, maar is door werkzaamheden een tijdje geen lid geweest. ,,Wij zijn begonnen als Gebroeders Van der Vlag. We hielden de duiven samen. Eerst bij de ouders thuis en later bij een van de broers”, vertelt Roelf. ,,Toen ik elders in het land werk kreeg, heeft mijn broer alle duiven gekregen. Toen ik later terugkwam, ben ik weer begonnen met de duivensport. Het zit gewoon in je bloed. Mijn andere broers zitten ook allemaal in de duivensport.”

,,Tegenwoordig hebben we alleen nog maar oudere leden. Er is niet veel aanwas van de jeugd. Er is één jeugdlid, maar dat is een kleindochter van een van onze leden. Duiven moeten goed verzorgd worden en daar wil niet iedereen tijd in steken. Toch vinden kinderen het machtig interessant als wij bijvoorbeeld eens op een school een demonstratie geven met de duiven.”

Ontwikkeling
De duiven vliegen verschillende afstanden. Het belangrijkste is natuurlijk om zo snel mogelijk terug op het hok te komen. ,,Vroeger was er maar één ‘klok’ in de buurt waar we de vogels konden klokken”, zegt Harry Beishuizen. ,,Zodra je vogel binnen was, moest je de ring van de poten zien te krijgen en zo snel mogelijk daarheen. Tegenwoordig gaat alles via de PC, heeft iedereen zijn eigen systeem en wordt deze informatie centraal opgeslagen.”

,,Het is ook allemaal een stuk gemakkelijker geworden om de dieren te voeren. Vroeger moest je naar een dierenspeciaalzaak om je voer te halen, nu kun je het overal krijgen. Als je wilt, kun je het via internet bestellen en leveren ze het thuis af”, zegt Roelof van der Vlag. ,,Wat dat betreft is het een andere tak van sport geworden.”

Trots
De vereniging telt twintig leden, waaronder dus één jeugdlid. Nieuwe leden zijn welkom. ,,We zijn hier van april tot september iedere vrijdagavond, dus als mensen willen kijken kan dat gerust. We zijn trots op onze vereniging. We hebben alles in eigen beheer en doen het zonder subsidie”, zegt Harry Beishuizen. ,,Alleen de grond is van de gemeente, voor de rest doen we alles zelf.”

,,Wij proberen af en toe ook iets voor een goed doel te doen. Zo zijn wij de enige duivenvereniging ooit die geld aan het Ronald McDonaldfonds heeft gegeven”, geeft Roelf van der Vlag met enige trots aan. ,,Vinden we ook belangrijk, want je hebt als vereniging ook een voorbeeldfunctie.”

Feestavond
Afgelopen zaterdag vierden de duivenliefhebbers het vijftigjarig bestaan. De boel werd feestelijk aangekleed, RTV Drenthe kwam langs en de leden gingen op de foto met oude manden en klokken. ‘s Avonds werd gewoon lekker feestgevierd. Alie Super: ,,Je merkt dat dit soort dingen goed zijn voor de vereniging. Vroeger zagen we elkaar alleen tijdens het seizoen, van maart tot september, maar nu hebben we ook in de wintermaanden klaverjassen op vrijdagavond. Hierdoor worden de onderlinge banden aangehaald en merk je dat de mensen beter met elkaar om gaan.”

Artikel geplaatst door Marc Jansen op 14-03-12 12:11.
Dit artikel is afkomstig van Ter Apeler Courant.


Reageren via de website is niet meer mogelijk. Meediscussiëren wel! Ga daarvoor naar onze Twitter- of Facebookpagina!

Actueel nieuws

Blijf overal op de hoogte Volg Kanaalstreek via:
Advertentie
advertentie
Advertentie