Poliep in de dikke darm.
Poliep in de dikke darm.

Expositie darmkanker in het Refaja ziekenhuis in Stadskanaal

STADSKANAAL – In het Refaja ziekenhuis in Stadskanaal staat van woensdag 25 tot en met zondag 29 april reusachtige opblaasbare darm opgesteld. Deze darm heeft een hoogte van 2,5 meter en is 7 meter lang en 3,5 meter breed.

Bezoekers kunnen er met een boog omheen lopen, maar kunnen ook de gelegenheid benutten de darm goed te bekijken en er doorheen te lopen. Zij zien dan hoe darmpoliepen en andere darmafwijkingen eruit zien.

Verpleegkundigen geven extra voorlichting bij en over de darm. Zij doen dat op woensdag en donderdag van 10.00 tot 12.00 uur, en van 14.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis en opgave is niet nodig.

Expositie
Verder is van woensdag tot en met zondag eem foto-expositie van de Maag Lever Darm Stichting te bezichtigen. Thema van deze expositie is: ‘Denk vooruit, kijk achterom’. 5 Professionele fotografen brengen darmkanker op verschillende manieren in beeld: Bertien van Manen, Ringel Goslinga, Dana Lixenberg, Geert van Kesteren en Cynthia Boll.

De Maag Lever Darm Stichting vraag met de expositie aandacht voor darmkanker. Ze kiest voor een kunstzinnige verbeelding van dit voor veel mensen zware onderwerp omdat ruim 18 procent van de ondervraagden moeite heeft met praten over darmklachten, zelfs met de eigen huisarts.

Jaarlijks krijgen ongeveer 12.000 patiënten en hun naasten te maken met darmkanker. Ieder jaar overlijden bijna 5000 mensen aan de gevolgen van de ziekte. Als darmkanker in een vroegtijdig stadium wordt opgespoord, is de ziekte echter goed te behandelen.

Fotowedstrijd
Om heel Nederland bewust te maken van darmkanker en om het taboe te doorbreken, roept de Maag Lever Darm Stichting iedereen op om foto’s in te sturen die passen bij het thema darmkanker ‘Denk vooruit, kijk achterom’. Foto’s uploaden is mogelijk op www.darmkanker.info. Inzenden kan tot 1 mei 2012. Daarnaast kan iedereen stemmen op zijn/haar favoriete foto. Voor de beste foto’s zijn er mooie prijzen beschikbaar.

Voor meer informatie over de foto-expositie: www.darmkanker.info.

Artikel geplaatst door Marc Jansen op 18-04-12 11:49.


Reageren via de website is niet meer mogelijk. Meediscussiëren wel! Ga daarvoor naar onze Twitter- of Facebookpagina!

Actueel nieuws

Blijf overal op de hoogte Volg Kanaalstreek via:
Advertentie
advertentie
Advertentie